понедельник, 25 ноября 2013 г.

Yaşıl çay

Yaşıl çay dünyanın ən məşhur çay içkilərindən biri kimi tanınır. Belə ki, həqiqi Yaşıl çayda bir neçə əvəzolunmaz xsusiyyət mövcuddur. Bunlardan biri lətiflik, yumşaqlıq, digərləri isə təravətli olması ətiri iyi, göz oxşayan rəngi və seçılən dadıdir. Şəxsi sağlamlığının və eləcə də daxili təmizliyinin və gözəlliyinin qeydinə qalan insanlar bu çaydan norma daxilində istifadə etməyə üstünlük verirlər. Yaşıl çay ruhu möhkəmlədir, ürəyi yumşaldır, yorğunluğu aradan aparir, saf fikirlər oyadır və tənbəlliyin qarşısını alır. Bu çay dadli və tamlı olması ilə yanaşı şəfalı xsusiyyətlərə də malikdir. Bu çaydan yanıqlarda, mədə xəstəliklərində, kapilyar damarların təmizlənməsində, təzyiqin aşağı salınmasında və bir çox ağır metallarin duzlarının bədəndən xarix edilməsində istifadə edilir.



Yaşıl çayın funksiyasindan biri də arıqlamağa kömək etməsidir. Yaşıl çay orqanizimin funksiyasıinı tənzimləyir və maddələr mübadiləsini zənginləşdirir. Əgər siz arıqlamaq istəyirsinizsə, onda gün ərzində 1-2 dəfəyaşıl çay qəbul edin. Bu sizə il ərzində 3 kq arıqlamağa kömək edəcək. Yaşıl çay bədəndəki yağ və yağ kütlələrini səviyyəsini tənzimləyir. Həmçinin yaşıl çay diabet,daxili ifrazat vəzilərinin xəstəliyinə yardımcı olur.bundan əlavə bu çay gümrahlıq gətirir. Yaşıl çay həmçinin ömrü uzadır. Araşdırmalara görə qara çaydan fərqli olaraq yaşıl çayın tərkibində antioksidanlar var.



Əgər siz mütəmadi olaraq norma daxilində gün ərzində 1-2 çay bardağı yaşıl çaydan istifadə edirsinizsə, bağırsaqlarda olan problemləriniz aradan aparıla bilər, mədənizin fəaliyyəti normaya düşər, ağzınızda olan xəstəliklərin sağalmasına səbəb olabilər. Bu çay hamilə qadınlar üçün də normada istifadə edildikdə xeyirlidir. Yüksək tempraturu olanlar bu çaydan istifadə edə bilərlər. Yaşıl çay həm də sidik qovucudur.



İndi isə yaşıl çayın dəmlənməsinə baxaq:
Bu çayları alarkən onoun yarpaqlarının burulmasına fikir versəniz yaxşı olar. Belə ki, bərk burulmuş çay yarpaqları, boş burulmuş çay yarpaqlarına nisbətdə daha aktiv olur. Əgər tund və qatı çay istəyirsinizsə bərk burulmuç çay yarpaqlarından istifadə edin. Yox əgər lətif, yumşaq, dadlı və təravətli çay dəmləmək istəyirsinizsə, azca burulmuş çay yarpaqlarından istifadə edə bilərsiniz.


Yaşıl çayın hazırlanması çox bəsitdir. Bunun üçun siz xsusi marketlərdən və ya aptekdən yaşıl çay almalısınız. Sonra çaydanı qaynar su ilə yaxalayın,içinə 1-2 paket yaşıl çay paketi atın və üstünə yarıya qədər qaynar su əlavə edin. Təxminən 5 dəqiqə dəmləyin. Adətən 70-90 dərəcə Selsidə 2-5 dəqiqə arası (çayın növündən aslı olaraq) dəmləmə prosesi üçün kifayətdir. Dəmləndikdə çay yaşımtil-sarı rəng alacaq. Əlavə olaraq onu da deyə bilərik ki, bu dəmdən siz 3 dəfəyə qədər, üstunə isti su tökməklə istifadə edə bilərsiniz.

Diqqət !!!
Onu da deyək ki,yaşıl çayı həddən artıq çox qəbul etmək ürək və xroniki böyrək xəstəliyinə gətirə bilər. Bu çayı ac qarına içmək olmaz. Yeməkdən sonra isə xeyirlidir.  Xronoik xəstəlikləri olanlar bu çaydan istifadə etməsələr yaxşıdır.Yadda saxlayın ki, bu çaydan ancaq gündüzlər içmək məsləhət görülür. Və nəhayət, ucuz və keyfiyyətsiz yaşıl çaylardan uzaq durun.

Previous Post
Next Post